YHS_7429

Bewegend leren

Het voelt onnatuurlijk voor kinderen om lang stil aan een tafel te zitten. Ze willen bewegen, spelen en samenwerken. Onderzoek toont aan dat bewegen zorgt voor betere leerprestaties. Het vergroot het leerplezier en draagt eraan bij dat kinderen gemakkelijker leren en de leerstof langer onthouden. Alleen al een bewegingspelletje zorgt voor een oppepper en nieuwe energie om weer aan het werk te gaan.

Actieve lesvormen

Wij zijn erg enthousiast over bewegend leren en zorgen voor afwisseling in de lessen. Soms luisteren kinderen rustig naar een instructie, andere lessen zijn juist lekker actief. We koppelen dan vaak een spelelement aan de lesstof. Een spellingsdictee kunnen we binnen aan een tafel afnemen, maar we kunnen het ook buiten in estafettevorm aanbieden. Zo stroomt er meer bloed naar de hersenen, onthouden de kinderen meer en beleven ze samen plezier aan het leren.

Een eigen plek kiezen

Als leerlingen zelfstandig werken, mogen ze een eigen werkplek uitzoeken. Ze kunnen in de klas blijven werken of een plek op het leerplein kiezen. Ze kunnen daar op een deskbike, aan een stawerkplek, aan een tafel of op de bank werken. De leerkracht bespreekt en evalueert die keuze, zodat de kinderen ook echt tot leren komen.

YHS_7436
YHS_7444
YHS_7593
YHS_7590

Hoge betrokkenheid

Beweging betrekken bij het leren zorgt voor een uitdagendere leeromgeving en een grotere betrokkenheid. Bovendien is het aspect ‘samen’ vaak duidelijk aanwezig bij de activiteit. Dit komt de sfeer in de school ten goede. We merken dat de kinderen zicht veel beter kunnen concentreren als ze hun energie kwijt kunnen. Genoeg redenen om met elkaar in beweging te komen!